Πρόγραμμα & Θέσεις

... από την ομιλία παρουσίασης θέσεων και υποψηφίων την 7 Μαρτίου 2019

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστώ!

Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ.

Απόψε κάνουμε μία νέα αρχή, με όλους εσάς που στηρίζετε το συνδυασμό μας, με όλους εσάς που είστε υποψήφιοι με το συνδυασμό μας και όλους εσάς που θέλετε να γνωρίσετε τις θέσεις και τους υποψηφίους μας.

Ξέρω καλά ότι είστε εδώ γιατί κάτι καλό έχουμε να δώσουμε σ΄αυτόν τον τόπο. Έχουμε τη δύναμη και το πάθος να ανοίξουμε την πύλη της ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε την πολιτεία του Ολύμπου που ονειρευτήκαμε μαζί το 2010.

Να είστε σίγουροι ότι έχουμε να δώσουμε πολλά! Γιατί ο τόπος μας είναι αυτός που μας οδηγεί. Είναι το χωριό μας, η γειτονιά μας, το σπίτι μας και οι δικοί μας άνθρωποι.

Είναι ο τόπος στον οποίο μοιραζόμαστε τόσα κοινά: κοινές εικόνες, κοινά βιώματα, κοινές αγάπες.

Είναι ο τόπος που αγαπάμε και μας συνδέει μεταξύ μας με άρρηκτους και άρρητους δεσμούς.

Είναι τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής μας. Είναι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε τον ίδιο γεωγραφικό ορίζοντα. Είναι ο τόπος που αγαπάμε, ο ενιαίος Δήμος Ελασσόνας.

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο αλλά συνάμα τόσο υποτιμημένο. Έναν τόπο με προοπτική που όμως μένει στάσιμος και διαρκώς υποβαθμίζεται. Δεν είναι αυτό το μέλλον του τόπου που ονειρεύτηκα, που ονειρευτήκαμε και ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας.

Ξέρω καλά ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για τον τόπο και το μέλλον του. Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά αλλά μας ενώνει η πρόοδος και η ευημερία αυτού του τόπου.

Ο δήμος μας αξίζει περισσότερα και μπορούμε να τα προσφέρουμε...


Φίλοι και φίλες,

Δε θα στεκόμουν εδώ μπροστά σας απόψε αν δεν είχα το σθένος να αντιμετωπίσω αυτή την αγωνία, να καταθέσω την πρότασή μου και να τη θέσω στην κρίση σας.

Στέκομαι εδώ ενώπιόν σας και σας ζητώ να δουλέψουμε μαζί, για να βγάλουμε τον τόπο μας από το τέλμα και την απομόνωση. Να σχεδιάσουμε μαζί το Δήμο Ελασσόνας που μας αξίζει.

Ο Δήμος Ελασσόνας σήμερα δεν βρίσκεται απλώς σε απομόνωση. Βρίσκεται σε οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση με ένα ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας. Τα οικονομικά και ψυχολογικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Η μόνη λύση είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Ανάπτυξη παντού... Στη γειτονιά, στο χωριό, στις κωμοπόλεις.

Ανάπτυξη παντού....Στην απασχόληση, στην αγροτική παραγωγή, στις επενδύσεις

Ανάπτυξη παντού... Με καλύτερες υποδομές και εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης

Φίλες και Φίλοι,

Απόψε κάνουμε ένα βήμα μπροστά, για τον Δήμο μας και τους ανθρώπους του.

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά τους ανθρώπους του συνδυασμού “Δήμος Ελασσόνας – Ολύμπου Πολιτεία” με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιώργο Πασχόπουλο που με εμπιστεύτηκαν και μου έδωσαν την εντολή να σχηματίσω το νέο μεγάλο εκλογικό συνδυασμό για τις εκλογές του Μαΐου, ένα συνδυασμό νίκης για το Δήμο Ελασσόνας.

Αυτό που αποφασίσαμε μαζί με τους περισσότερους από εσάς εδώ στον ίδιο χώρο στις 8 του περασμένου Νοέμβρη στο μεγαλύτερο μέρος του έγινε πράξη και είμαι περήφανος γι' αυτό.

Τους τελευταίους 4 μήνες καταφέραμε να συνομιλήσουμε με πολίτες από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, θέτοντας τη βάση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου, ακομμάτιστου και πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου. Πολίτες όλων των αποχρώσεων μας έδωσαν το χέρι και μας υποστήριξαν σε κάθε μας βήμα. Προτεραιότητα όλων η δικαιοσύνη και η διαφάνεια στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η υπεύθυνη και αποτελεσματική διοίκηση, η οικονομική και κοινωνική άνθηση της περιοχής.

Σήμερα νιώθω ευτυχής που στο πλαίσιο αυτό πετύχαμε να εντάξουμε στο συνδυασμό μας αξιόλογους ανθρώπους από κάθε ενότητα που προσφέρουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τον χρόνο τους στην κοινή προσπάθεια.

Η αγωνία όλων μας συνοψίζεται στην αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης στο δήμο και η άντληση πόρων για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Ο σχεδιασμός της “Ολύμπου Πολιτεία” ήταν πολύτιμος, καθώς περιλάμβανε την ανάδειξη της περιοχής με σημείο αναφοράς το μυθικό βουνό του Ολύμπου. Απέμενε μόνο να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις δομές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, έτσι ώστε να ανοίξουμε την Πύλη της Ανάπτυξης στο δήμο μας.

Οι βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού μας διαμορφώθηκαν στο σύνολό τους μετά από μία σειρά συναντήσεων των ομάδων εργασίας, των συναντήσεων του επικεφαλής με τα μέλη του συνδυασμού και τις προτάσεις που κατέθεσαν φορείς και πολίτες όλο αυτό το διάστημα.

Στόχος 1ος

Δημιουργία και συντήρηση παραγωγικών υποδομών

Δίνουμε βαρύτητα στους οδικούς άξονες που συνδέουν την περιοχή μας με την Εγνατία και τον ΠΑΘΕ. Η ευχερέστερη πρόσβαση στην περιοχή μας θα δημιουργήσει τις κυριότερες προοπτικές ανάπτυξης, βάσει των ευκαιριών σε επιχειρήσεις και παραγωγικές δραστηριότητες, βιομηχανία και πρωτογενής τομέας.

Δίνουμε βαρύτητα στην αγροτική οδοποιία και τα δίκτυα άρδευσης. Η περιοχή μας διαθέτει έναν τεράστιο κεφάλαιο αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που συντηρούν το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Δίνουμε βαρύτητα στην αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων με ένταξή τους σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων χώρων.

Στόχος 2ος

Ενίσχυση της απασχόλησης με την υποστήριξη σχηματισμών κοινωνικής οικονομίας

Εξετάζοντας τα δεδομένα στο Δήμο Ελασσόνας, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης σε 5 τουλάχιστον τομείς κοινωνικής οικονομίας:

 • η οικοτουριστική ανάπτυξη,
 • η αξιοποίηση του διαδικτύου από επιχειρήσεις,
 • η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων,
 • οι δράσεις εμψύχωσης των κατοίκων και
 • οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στόχος 3ος

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη

Αποκέντρωση: Χτίζουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και εγγύτητας με τον πολίτη, μία σχέση που έχει διαταραχθεί ή διαρραγεί τα τελευταία χρόνια από τη συγκεντρωτική λογική του “Καλλικράτη” στην αυτοδιοίκηση. Οι λύσεις που προτείνουμε είναι ξεκάθαρες:

 • Επαναλειτουργία των δημαρχείων στις δημοτικές ενότητες
 • Παρουσία του δημάρχου στις δημοτικές ενότητες δύο ημέρες το μήνα εκ περιτροπής
 • Οργάνωση γραφείων υπηρεσιών-μιας-στάσης στις δημοτικές ενότητες, με μόνιμο προσωπικό, για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών
 • Λειτουργική διασύνδεση όλων των τμημάτων του δήμου με τις υπηρεσίες-μιας-στάσης
 • Εθελοντική μετακίνηση διοικητικών υπαλλήλων στα πρώην δημαρχεία
 • Μόνιμα τεχνικά συνεργεία σε 3 γεωγραφικούς τομείς (βόρειο, κεντρικό, νότιο)
 • Κινητοποίηση τοπικών συμβουλίων – Κοινές συνεδριάσεις δημάρχου – αντιδημάρχων – τοπικών συμβουλίων μία φορά το μήνα
 • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών

Δίνουμε πρόσβαση σε κάθε πολίτη στα οικονομικά στοιχεία και τις αποφάσεις του Δήμου, καθώς και κάθε δαπάνη. Συναλλαγές με το Δήμο ηλεκτρονικά και αξιοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών συναλλαγής με το δήμο.

Στόχος 4ος

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Αντλούμε κεφάλαια από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να έχει δωρεάν ηλεκτρονική παρουσία στο διαδίκτυο και να προβάλλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, διευρύνοντας το αγοραστικό της κοινό σε όλη την επικράτεια. Ενισχύουμε επιχειρησιακά τους επιχειρηματίες με το “Γραφείο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων”.

Στην επόμενη δημοτική περίοδο προωθούμε κατά προτεραιότητα :

 • την αξιοποίηση των κοινοτήτων που παρουσιάζουν τουριστικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον,
 • την αξιοποίηση των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας (κατασκηνώσεις, ξενώνες),
 • την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής Πυθίου - Αζώρου - Δολίχης - Σαρανταπόρου,
 • τη δημιουργία θεματικών πάρκων και μουσείων.

Συγκεκριμένα, Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών Τσαριτσάνης, του Λιβαδίου, του Κοκκινοπηλού, της Βερδικούσιας και της Καρυάς, Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Πυθίου – Αζώρου – Δολίχης – Σαρανταπόρου. Θεματικό Πάρκο – Μουσείο εμπνευσμένο από την Ιλιάδα και τον Πολυποίτη, Θεματικά Μουσεία – Υπαίθριο Μουσείο στην Ελασσόνα.

Τουρισμός

Ο Δήμος μας είναι αναξιοποίητος τουριστικά και για να πάρει μπροστά πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς το τουριστικό προϊόν που θα προωθήσουμε.

Η περιοχή μας είναι πανέμορφη και κατοικείται φιλόξενους και γενναιόδωρους κατοίκους.

Όλυμπος

Μετατρέπουμε τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου σε Οργανισμό Στρατηγικής Ανάπτυξης με κοινωνικό χαρακτήρα.

Συνεργασία με τοπικούς φορείς, στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή του Ολύμπου, συνεργασίες με επαγγελματικούς φορείς.

Ομάδες παραγωγών

Προωθούμε δράσεις και πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης ομάδων παραγωγών για νέες καλλιέργειες και συμβολαιακή γεωργία.

Νεολαία πίσω

Όταν η Ελασσόνα επανεκκινήσει επαγγελματικά τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε ή να συγκρατήσουμε τους νέους στην περιοχή. Η Νεολαία πίσω, λοιπόν!

Στόχος 5ος

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Εστιάζουμε σε ένα πρόγραμμα τροφοδοσίας των ευάλωτων νοικοκυριών με μηνιαία κάρτα αγορών.

Δημιουργούμε τράπεζες τροφίμων και φαρμάκων σε κάθε κοινότητα. Αξιοποιούμε όλα τα κοινωνικά προγράμματα προς όφελος των αδυνάτων και υιοθετούμε στο σύνολό τους το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Στόχος 6ος

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Καθαρές και λειτουργικές κοινότητες, με ασφάλεια και δημιουργία είναι οι καθοριστικοί παράγοντες της παραμονής των κατοίκων στις κοινότητες. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις διαμορφώνουμε το περιβάλλον που μας αξίζει.


Ο Δήμος #αξίζει περισσότερα

Φίλες και φίλοι,

Ο Δήμος μας αξίζει σίγουρα περισσότερα από αυτά που προσφέρει η σημερινή διοίκηση.

Αξίζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο με σαφείς προτεραιότητες, συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ένα σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και στις δυνατότητες αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Πιστέψτε με, μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά. Με σχέδιο και ρεαλισμό, με συμμετοχή των πολιτών και διαβούλευση, μπορούμε να ασχοληθούμε με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα και να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις.

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι η μέριμνά μας. Εστιάζουμε σε αυτή κάθε μέρα και με κάθε τρόπο. Με αποκέντρωση των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου στα πρώην δημαρχεία, δίνουμε λύσεις τοπικά, σε μικρότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος. Με σύγχρονες ηλεκτρονικές εφαρμογές ερχόμαστε κοντά στον πολίτη κάθε μέρα και ώρα. Η επικοινωνία με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους είναι σε καθημερινή βάση και με κάθε μέσο.

Φίλες και φίλοι,

Πριν σας παρουσιάσουμε απόψε ένα μέρος του ψηφοδελτίου μας, τους υποψηφίους του συνδυασμού μας στις δημοτικές ενότητες και τις κοινότητες, τους ανθρώπους με τους οποίους θα επιδιώξουμε συστηματικά τους παραπάνω στόχους, θέλω επιγραμματικά να σας ζητήσω να σκεφτείτε μαζί μου τι αποδεχόμαστε και τι απορρίπτουμε στη διοίκηση του δήμου Ελασσόνας.

Λέμε ΟΧΙ...

 • ΟΧΙ στην πελατειακή διαχείριση του δημοτικού χρήματος
 • ΟΧΙ στην κατασπατάληση χρημάτων για φιέστες και δημόσιες σχέσεις
 • ΟΧΙ στην επιλεκτική μεταχείριση των κοινοτήτων του δήμου
 • ΟΧΙ στις αναθέσεις σε λίγους και εκλεκτούς
 • ΟΧΙ στην μεροληπτική εξυπηρέτηση των πολιτών
 • ΟΧΙ στην παρακολούθηση μέσω καμερών πολιτών και υπαλλήλων
 • ΟΧΙ στις φωτογραφικές διατάξεις σε διαγωνισμούς
 • ΟΧΙ σε σπατάλες με ανύπαρκτα αποτελέσματα

Λέμε ΝΑΙ...

 • ΝΑΙ στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη
 • ΝΑΙ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
 • ΝΑΙ στην αποκέντρωση δομών και υπηρεσιών
 • ΝΑΙ στην ορθολογική διαχείριση και τον προληπτικό έλεγχο
 • ΝΑΙ στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού
 • ΝΑΙ στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων
 • ΝΑΙ στη λογοδοσία

5 Χρόνια χαμένα

Φίλες και φίλοι,

2014-2019 : 5 χρόνια χαμένα, 5 χρόνια χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Τα αποτελέσματα της σημερινής διοίκησης είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Εξυπηρετήσεις, μικροαναθέσεις και απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν ήξεραν τον τρόπο, δεν ήθελαν να μάθουν, δεν πρόσφεραν τίποτα σπουδαίο στο δήμο.

Ο Δήμος Ελασσόνας καταδικάστηκε σε 5ετή απομόνωση και οικονομικό στραγγαλισμό.


Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Εμείς έχουμε το σχέδιο και την τεχνογνωσία.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Σας ευχαριστώ πολύ.